Home / Відео / Портрети добровольців на війні: у Львові відкрили виставку харківського художника!

Портрети добровольців на війні: у Львові відкрили виставку харківського художника!

Сергій Пущенко у 2015-му пішов на війну. Своїм обов’язком, як митця, вважав показати воїнів, котрі захищають Україну. На початку повномасштабного вторгнення він загинув на Київщині

Журналістка “Еспресо.Захід” відвідала виставку.

Більше  сотні портретів та світлин українських добровольців нині розміщені у львівському будинку офіцерів. Це роботи харківського художника – добровольця Сергія Пущенка, котрий загинув у боях на Київщині. З 2015 року чоловік вступив у лави добровольців та вважав своїм обов’язком, як митець, показати воїнів, котрі захищають Україну. Часто доводилося працювати під обстрілами.

“Ці картини будуть наступним поколінням розповідати про те, що тривала війна, – каже керівниця ГО “Об’єднання добровольців Олена Живко. – Полотна демонструють звичайних, простих людей, які стали на захист країни. Сергій Пущнеко малював ювелірів, художників, столярів і професійних військових. Це свідчення того, що на захист країни стали зовсім різні люди. І через багато років ті, хто побачать картини прийдуть і відчують дух української сили, яка стала на захист і боронить Україну досі”.

Історія робіт Сергія Пущенка – не проста. Вже під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну їх намагалися сховати від росіян і потайки вивезти з Харкова. Можливість з’явилася лише на початку червня. До Львова твори мистецтва привезли дружина та донька художника.

“Сергій з кожним хлопцем спілкувався, не малював зі світлин, – пригадує дружина Наталя. – Декілька портретів намальовані в Авдіївці під час бойових дій. Там навіть снаряди літали. Він вважав, що, як художник, повинен робити свою справу на передовій. І таким чином виконував свій обов’язок”.

На портретах – чоловіки, жінки, молоді хлопці та дівчата. У мирному житті у них були різні професії, але на початку російсько-української війни вони стали на захист країни. Частина з них вже загинули і назавжди залишаться на світлинах. Проте багато досі залишаються у батальйоні, аби продовжувати боронити країну від ворога.

Один із героїв світлин – побратим Роман Коваль. На фото він виконує завдання у Пісках на Донеччині.

“Я не знаю багато таких людей, як Сергій, – розповідає Роман Коваль. – Він був прекрасною людиною, художником, патріотом. Я знаю скільки він зробив для популяризації українства, козацтва, навіть під час російсько-української війни. Щоб ви розуміли, він перший в Україні ввів слово рашизм. Ніхто до цього не говорив його”.

Виставку вже побачили у багатьох українських містах. Презентували її також біля стін Верховної ради України, коли вимагали надати добровольцям статус учасників бойових дій.У львівському будинку офіцерів виставка триватиме до жовтня, а далі картини перемістять у музей.

Інформаці, фото та відео з сайту: https://zahid.espreso.tv/portreti-dobrovoltsiv-na-viyni-u-lvovi-vidkrili-vistavku-kharkivskogo-khudozhnika

About dobrovoltsi

Bitcoin transaction accelerator