Home / Новини / Фронтові янголи. Медбат УДА «Госпітальєри» відзначає 3 роки роботи на передовій

Фронтові янголи. Медбат УДА «Госпітальєри» відзначає 3 роки роботи на передовій

Нині медичний батальйон Української добровольчої ярмії Яроша «Госпітальєри» відзначає три роки з дня заснування. За цей час з кількох добровольців-патріотів «Госпітальєри» «виросли» у професійний військовий медичний підрозділ, рівних якому немає на території України. Понад 60 фахових фронтових пара-медиків нині  несуть військову службу у всіх найгарячіших точках анти-терористичної операції – в Авдіївці, Мар’їнці в секторі «М» на позиції «Жовта». Ще понад 100 медиків постійно перебуваюь у запасі, готові в будь-який момент замінити своїх колег на передовій. Робота «Госпітальєрів» на лінії вогню унікальна та вкрай ефективна. Саме від наданої ними першої медичної допомоги зазвичай залежить житиме поранений воїн чи ні. За час перебування на фронті «Госпітальєри» надали медичну допомогу понад 2-ом тисячам поранених. Серед них – воїни ЗСУ, добровольці цивільне населення.

Розпочалася ж історія медбату у 2014-му в Пісках,  під обстрілами ворожих градів. «Коли ми взяли селище Піски під Донецьким аеропортом, в один із днів, коли ми переховувалися в підвалах від чергового обстрілу граду, ми опинилися в одному підвалі з військовим  капеланом. Тоді  між нами зайшла розмова про лицарський середньовічний орден «Госпітальєри». Це були лицарі, які витягували поранених і лікували їх у госпіталях. І я собі присягнула, якщо я цю ніч переживу, то створю медичну службу і назву її саме «Госпітальєри». Ніч ми успішно пережили»,  –  пригадує керівник медбату «Госпітальєри»  Яна Зінкевич

Після цього, Яна згуртувала навколо себе однодумців добровольців та почала формувати медичний батальйон «Госпітальєри». Почав він діяти на базі «Добровольчого українського корпусу» Правого сектора.  Зараз же  входить у структуру Добровольчої української армії Дмитра Яроша.

«З перших боїв стало помітно, що медицини ЗСУ немає як такої взагалі. Вони не мають забезпечення, людей, фінансів, а втрати серед загиблих та поранених величезні. Тому я вирішила зайняти свою ланку, де я могла б бути максимально ефективною, і почала розвивати серед добровольців напрямок медицини», – каже Яна Зінкевич.

Головна база «Госпітальєрів» зараз розташовується неподалік Павлограда. Медики-волонтери тісно співпрацюють з двома головними медичними установами які приймають поранених бійців з фронту – лікарнею імені Мечникова та медичним госпіталем у Дніпрі.

Нажаль, «Госпітальєри»  є повнісю добровольчим формуванням. Держава жодним чином не допомагає польовим медикам. Відтак, життєво необхідною для них є волонтерська допомога.

About dobrovoltsi

Bitcoin transaction accelerator