Home / Новини / Посадіть Приходька, поки його не вбили

Посадіть Приходька, поки його не вбили

Вчора, 27 травня в Дарницькому районному суді Києва на 12 годину було призначено судове засідання по справі  753/11924/18 – розкрадання 2,069 млрд гривень з Аграрного фонду. Обвинувачуваний – нардеп  Борис Приходько, екс-заступник голови НБУ, часів Януковича та член Комітету  з питань економічного розвитку та депутатської групи «Довіра» нинішньої Верховної Ради , а якщо коротко – корупціонер вищих ешалонів. Саме по цій справі був свідком та одним з основних фігурантів  земляк Приходька, друг дитинства, народний депутат, в минулому – заступник міністра аграрної політики та продовольства України, а тепер покійний – Валерій Давиденко. Нагадаємо, що нардепа ввечері 23 травня знайшли зі смертельним вогнепальним пораненням у голову в його ж офісі. https://www.pravda.com.ua/news/2020/05/23/7252927/. Головного свідка справи про розкрадання мільярдів – застрілили. Це не схоже на самогубство… Прокуратура відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 КК України (умисне вбивство).

Після такого розвитку подій громадськість з нетерпінням очікувала сьогоднішнього судового засідання. Була ймовірність, що не прийде обвинувачений – Борис Приходько, але він з’явився. Можливо і сам подумує про те, що йому в тюрмі буде безпечніше? Хтозна. Але суд в чергове не відбувся!

Як повідомив О.В. Домарєв:

«Нажаль, у нас прокурор зявився без повноважень після розформування відділу по цій справі (держобвинуваченню по справі753/11924/18- авт.) Генпрокуратурою, а тому, очевидно ми не можемо продовжити розгляд справи, тому що всі процесуальні дії, які б ми вчинили будуть на чинними за таких обтавин. Зрозуміло да?»

 Це якесь дежа-вю? Точно така ж причина перенесення судового засідання по цій справі була зазначена суддею 12 травня цього року.  2 тижні між судовими засіданнями  – за цей час встигли «прибрати» головного свідка, а прокуратура не спішить працювати.   Для чого відтягувати справу далі, вона й так вже поросла мохом, бо тягнеться ще з 2014 року. Чи ГПУ навмисно тормозить здійснення правосуддя? Але ж Ірина Венедіктова   з трибуни парламенту “обіцяла посадки топ-чиновників і корупціонерів”. Але це вже стає крилатою фразою  всіх генпрокурорів.

Об’єднання добровольців вже майже 2 роки тримає руку на пульсі справи по розкраданню мільярдів з Аграрного фонду Приходьком і Ко. Ми намагаємося достукатися до української Феміди, ЗМІ, прокурорів, правоохоронців, депутатів, Президента, але справа не зрушує з мертвої точки. Чому так? Давайте у всьому розберемося по порядку.

Початок 2014 року, режим Януковича вже вісить на волосинці, в повітрі пахне смаженим, приближені розуміють, що треба хапати те, що ще лишилося. Олександр Кірюк, на той час керівник ПАТ «Аграрний Фонд» та Борис Приходько, заступник голови НБУ продумують схему по відмиванню 2,069 млрд гривень з Аграрного фонду.  Але хто знався з цими двома казнокрадами, кажуть, що самі б вони до такого не додумалися, а ідея належала саме тогочасному заступнику міністра агропромислової політики, а тепер вже покійному Валерію Давиденку, а виконавцями стали вже представники післямайданної влади – екс-голова НБУ Гонтарева та екс-заступник голови АПУ Олексій Філатов ( в березні 2019 року їм навіть прокуратура оголосила про підозру, що далі так і не відомо).

А справа полягала в наступному. Керівництво Аграрного фонду розміщає трохи більше 2 млрд гривень на депозитних рахунках Брокбізнесбанку, який є власністю Сергія Курченка. Насправді Аграрний фонд готівкових активів не мав, лише облігації, тому  спочатку був організований їх викуп Брокбізнесбанком за рахунок отриманого від Нацбанку рефінансування. А далі Аграрний фонд, всупереч статуту і без дозволу Мінагрополітики, розмістив ці кошти на депозитному рахунку банку.  А далі банк цими грошима розрахувався зі своїми фейковими боргами.  І мільярди зникли десь в Європейських банках.

Генеральна прокуратура за згаданими фактами порушила кримінальне провадження№12013220540000400, про заволодіння майном ПАТ «Аграрний Фонд». В Довідці про докази вказано: «Напередодні проведення вказаних операцій Кірюк О.Г. разом з Давиденком В.М. зустрічався з Приходьком Б.В. у приміщенні ресторану у місті Києві, де він узгодив з Приходьком Б.В. деталі вказаних операцій».

31 липня 2014 року Бориса Приходька  затримали і відправили в СІЗО. Розслідування проходило по статтям 191 («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем») і 209 («Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом») Кримінального кодексу.

Але вже наступного дня суд обрав запобіжний захід для заступника голови Національного банку України Бориса Приходька у вигляді тримання під вартою і призначив заставу у розмірі 200 млн гривень. В деякі моменти  судова система працює дуже швидко, але чомусь в варіанті, коли потрібно відпускати а не саджати, нажаль. В грудні 2014 Приходька відпускають на волю в порядку люстрації. Він дуже боявся, щоб справа не дійшла до суду, та й знав за які шнурочки треба потягнути. Про це свідчать тексти смс-повідомлень, оприлюднені Антоном Геращенко, які отримував голова Київського апеляційного суду Антон Чернушенко із вказівками про необхідний результат тієї чи іншої справи. Зокрема, смс №250 було зазначено: «Звільнити під домашній арешт Приходько Бориса Вікторовича».

Приходько продовжує кримінально-злочинне життя, а його адвокати намагаються всіма силами «зам’яти» справу по Агрофонду.

В той час, його прізвище випливає в ще одній афері про розкрадання в 1,5 мільярда доларів , так званий «китайський кредит»,  який був виділений під державні гарантії на поставки зерна. Операція проверталася через Державну продовольчо-зернову корпорацію України. В 2017 році правоохоронними органами було відкрито 137 кримінальних справ. Але, де вироки і гучні посадки? По справах з розкрадання агрофонду України можна говорити безкінечно, але повернемось до відмивання сум з численними нулями через Брокбізесбанк.

ГПУ не полишає зусиль притягнути корупціонера Бориса Приходька до відповідальності і 10 липня 2015 року  передає справу  до суду. А 28 січня 2016 року Окружний адміністративний суд Києва визнає незаконним наказ НБУ про його звільнення.

А далі починається справжній серіал, який досі не може закінчитися.  Адвокати оскаржували підсудність, клопотали про повернення обвинувального акту і т.д. Справу кілька років «футболили» між судами, доки не була визначена підсудність за Дарницьким районним судом. Це була справжня довга дорога на Дарницю. Справу Приходька у різних іпостасях неодноразово подавали до судів та судові засідання по справах до жодного вироку суду не призвели.  Спочатку судді брали самовідвід, потім захисники клопотали про повернення обвинувального акту прокурору «у зв’язку із відсутністю у формулюванні обвинувачення місця вчинення злочину», відсутністю «зазначення мотиву та мети вчинення злочину» та іншими причинами. І так продовжується ще досі.

2019 рік – судові засідання і надалі не відбуваються за різних причин, які тільки можна придумати. Через свою затяжність, справа про розкрадання Аграрного фонду втрачає свою резонанісність. Журналісти та активісти вже втрачають інтерес до судових засідань, які призначаються, але тривають, як сьогодн,і не довше  10-ти хвилин, без жодних результатів.

Позачергові вибори до Верховної Ради. Борис Приходько сподівається  поставити крапку в цій безкінечній історії і прикритися депутатською недоторканістю. Він реєструється самовисуванцем по 210-му виборчому окрузі.  Підкупи, погрози, напади на журналістів – передвиборча кампанія кандидата була сповнена цим всім. ЦВК до останнього дня не могла підбити підсумки. Він не міг бути другим, він мусить здобути мандат за будь-яку ціну. Перемогу Борис Приходько можна сказати вирвав в свого опонента  зубами. Після перерахунку голосів, через Чернігівський окружний адміністративний суд вдалося анулювати результати голосування на кількох дільницях. Тож всіма правдами і неправдами Приходько таки здобув недоторканість. І тепер, щоб продовжити розгляд кримінальної справи потрібна була згода Верховної ради України за подання з підписом генерального прокурора.

Призначений 28 серпня 2019 Руслан Рябошапка обіцяв, що кожного тижня буде притягувати до відповідальності ТОП-корупціонерів. Численні звернення та клопотання ГО «Об’єднання добровольців» в Генеральну прокуратуру, публічні заходи та розголос про те, що слід зняти недоторканість з Приходька та його спільника Давиденка, вже в вересні дали перші результати. Генеральний прокурор Руслан Рябошапка підписав накази про звільнення з посад начальника Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності ГПУ Володимира Бедриківського. Саме цей пан впродовж багатьох років обслуговував інтереси угрупування Приходька-Давиденка. Через що мав прямі матеріальні вигоди – його син став співзасновником ТОВ «Агродім»  (Схема про Агродім) І ми вже повірили, що справа зрушить з мертвої точки. Сподівалися, що новий генпрокурор доведе справу до кінця, позбавить недоторканості Приходька з Давиденком , адже вони мали б сидіти в тюрмі, а не у Верховній Раді. Теж саме стосується і всіх, хто їх обслуговував та покривав. Але все склалося по іншому. Рябошапка не поспішав візувати подання.

Ми звернулися  до депутатів Верховної ради, деякі нас  підтримали і написали листи до  ГПУ. Після цього Комітет Верховної Ради України з антикорупційної політики викликає на своє  засідання Генерального прокурора Руслана Рябошапку, аби дізнатися, чому він не вносить подання на зняття недоторканості з депутата Приходька, чим гальмує справу в розкраданні 2 млрд. Брокбізнесбанка. Натомість генпрокурор без жодних пояснень не з’являється. Чи свідчить це, що Рябошапка може бути пов’язаний з ТОП-корупціонерами? Можливо.

Об’єднанню добровольців не лишається іншого виходу, як написати звернення до Президента України – Володимира Зеленського, для того, щоб він взяв цю справу під контроль. (фото звернення)

Натомість Президент вирішує замінити в Україні Генерального прокурора. Руслана Рябошапку відправляють у відставку, а на його місце Зеленський пропонує і Верховна Рада підтримує Ірину Венедіктову. 17 березня 2020 року нова очільниця Прокуратури України вступила в свої повноваження, заявивши з трибуни парламенту щось схоже, що і її попередник: “Я обіцяю не продавати справи. Не зливати їх. В Україні немає політичних переслідувань, а вор має сидіти в тюрмі”. 

І???

Рябошапку звільнили за бездіяльність, минуло 2 місяці після нового призначення… Чи чули  що когось посадили?

12 травня нардеп Антон Поляков звинуватив Венедіктову в спробі врятувати від кримінальної відповідальності екс-заступника голови НБУ часів Януковича – Приходько. Оскільки  судове засідання вчергове не відбулося.  Про це Поляков повідомив у своєму телеграм-каналі

Сьогоднішній суд не відбувся по причині клопотання з боку звинувачення в особі ГПУ… Як виявилося, в Генпрокуратурі “випадково” розформували відділ, в який входив прокурор по держобвинуваченню по справі 753/11924/18 – розкрадання 2,069 млрд гривень з Аграрного фонду. Тепер, справу, швидше за все, передадуть іншому прокурору. А той у свою чергу запитає у суду час на ознайомлення зі справою”

Новому відділу прокурорів дали 2 тижні на ознайомлення з справою.  Всі сподівалися, що сьогодні крига скресне, але… «прокурор з’явися без повноважень», як зазначив суддя.

Ми представники, ГО «Об’єднання добровольців»  не можемо зрозуміти це суд чи цирк? Тепер  не можемо не погодитися з Антоном Поляковим. Своїми діями чи бездіяльністю ГПУ просто прикриває злочинно-кримінальні угрупування та казнокрадів. Тому сьогодні, маючи єдине прохання  до Ірини Венедіктової, а саме – посадити Бориса Приходька за грати, адже думаємо, що йому там буде безпечніше, від Дарницького суду рушили до офісу Прокуратури. (фотки під прокуратурою)

 «Ми вважаємо, що народний депутат Приходько – останній свідок у цій гучній справі. Його ймовірних спільників в цій історії уже немає серед живих. Ідеться про нардепа Давиденка, якого днями вбили чи він сам скоїв самогубство. На нашу думку, це «зачищення кінців» чи прибирання спільників. Тому треба надати охорону чинному нардепу Приходьку або брати його під варту. В іншому випадку ми можемо втратити останнього свідка» – зазначив Юрій Кашпуровський, керівник Київського осередку ГО «Об’єднання добровольців» .

Наступне судове засідання призначене на п’ятницю, 29 травня о 12 годині, в тому ж Дарницькому суді міста Києва, постійним «клієнтом», якого вже протягом останніх чотирьох років є Борис Приходько. Ми сподіваємося, що всі хто має  відношення до цього слухання: суддя, секретар, прокурор і, звичайно, обвинувачуваний, обов’язково прийдуть зі своїми повноваженнями, ознайомлені зі справою, живі та здорові.

Ми будемо!

 

 

 

 

 

 

 

About dobrovoltsi

Bitcoin transaction accelerator