Home / Новини / Не встиг прописатися, як просять забиратися: львівські активісти вимагали відставки начальника ГУ Нацполіції Львівщини

Не встиг прописатися, як просять забиратися: львівські активісти вимагали відставки начальника ГУ Нацполіції Львівщини

Ще й трьох тижнів не минуло, як керівником поліції у Львівській області призначили Василя Віконського, а його вже звинуватили у силовому розгоні активістів і вимагали написати заяву на звільнення.

24 вересня учасники громадських організацій  «УСУ АТО», «Об’єднання добровольців»,  «Національний корпус», «Рабів до раю не пускають» та інших увірвалися у приміщення Львівської ОДА, де проходила апаратна нарада та закликали Василя Віконського написати заяву на звільнення через події у Соснівці.  Голова  Львівської держадміністрації Маркіян Мальський  підтримав вимогу протестувальників, зазначивши: «Я попросив пана Віконського написати заяву на звільнення , але разом з тим ні Державна адміністрація, ні обласна рада не може звільнити чи затвердити керівника поліції…»

Проте, головний поліцейський області відмовився написати заяву на звільнення і додав, що зробить це, якщо буде наказ керівника Нацполіції України Сергія Князєва або якщо у ЛОДА зроблять звернення щодо його звільнення до Кабінету Міністрів.

Завдяки наполегливості активістів та підтримці більшості депутатів питання про відставку Віконського стало ключовим на позачерговій сесії обласної ради. Під час свого виступу керівник ГУ НП у Львівській області взяв усю відповідальність за розгін активістів, які 21 вересня заблокували  вагони ДП “Львіввугілля”, на себе. Мовляв, ніякої вказівки з Києва не отримував, з керівництвом області не радився і сам був особисто присутнім на місці події:  «Зі мною спілкувалися громадяни до, в процесі і після акції» — зазначив Василь Віконський.

Також він визнав, що більшість силовиків особливого призначення були без шевронів, застосовували силу проти активістів, жінок і навіть дітей, проте, в ході сутичок нічого вдіяти не міг. Натомість керівник поліції пообіцяв, що проведе розслідування і всі винні будуть покарані.

У результаті депутати засудили дії працівників правоохоронних органів і звернулися до міністра внутрішніх справ Авакова та голови Національної поліції Князєва з вимогою негайно  провести службове розслідування за фактом перевищення службових повноважень працівниками правоохоронних органів, встановити винних та притягнути їх до відповідальності, а також на час розслідування відсторонити від займаної посади начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області.

Нагадаємо, що 10 вересня на залізничну станцію  «Соснівка»  прибуло 125 вагонів, завантажених російським вугіллям, які перетнули всю Україну, і ніби-то, рухались до Польщі. З того часу активісти чергували на коліях, вимагаючи не закуповувати паливо в Росії. 21 вересня 2019 року  Національна поліція розігнала активістів, необґрунтовано застосувавши  силу до мирних протестувальників, серед яких були волонтери, учасники АТО, шахтарі та місцеві жителі. 

 

 

About dobrovoltsi

Bitcoin transaction accelerator