Home / Без категорії / Бійці батальйону «Айдар»: бранці української судової системи

Бійці батальйону «Айдар»: бранці української судової системи

Воювали за Україну і, зрештою, стали її… бранцями. Саме така аналогія напрошується стосовно долі п’ятьох бійців добровольчого батальйону «Айдар», які без доведеної вини майже п’ять років перебувають у стінах харківського СІЗО. Слідчі звинувачують їх у жорстокому вбивстві бойовиків на сході країни. Судовий процес триває вже не один рік, але за цей час служителі Феміди навіть не спромоглися розпочати слухання справи. Тож без вироку, а головне — без  щонайменшої надії на те, що його винесуть найближчим часом, колишні українські добровольці продовжують перебувати за решіткою.

Найгірше, що ні вони, ні їхні родичі чи адвокати навіть не уявляють коли можна очікувати на завершення правового процесу. І що важливо — яким саме воно буде? Бо якщо вину підсудних справді доведуть, то згідно законодавства час проведений за гратами буде враховано до основного терміну ув’язнення. Але що буде, коли «айдарівців» визнають невинними? Хто і як компенсує хлопцям ті п’ять років, які вони були змушені провести в неволі? Виявиться, що вони взяли до рук зброю і пішли захищати Україну від кремлівських окупантів, а згодом отримали від країни ось таку «подяку». І чим ув’язнення в стінах українського СІЗО відрізнятиметься від того, якби вони потрапили в полон до бойовиків?

Парадокс, але в українській судовій системі такі випадки трапляються дуже і дуже часто. Люди опиняються за гратами. З тих чи інших причин розгляд їхньої справи затягується на роки, а в результаті виявляється, що вони були ув’язнені даремно.

«Справа «айдарівців» триває п’ять років у зв’язку з постійною зміною визначення підсудності, — пояснює один з прокурорів, що залучений до судового процесу. — Спершу вона розслідувалася у Луганській області, але там не могла слухатися у зв’язку з подіями, що відбуваються на сході. Після цього справу закріпили за Ленінським судом міста Харкова, де її почали розглядати з самого початку. Однак суддя, яка провадила слухання, пішла у декрет, а саму справу передали до апеляційного суду. Після цього справу уже направили до Жовтневого районного суду Харкова. Тут також один з головуючих суддів пішов у відставку, колегія суддів помінялася і ми змушені розпочати все з початку…»

Отже п’ять років судової тяганини, а тепер «ми змушені розпочати все з початку…»

Як на мене, то окремої уваги заслуговує і те, що кримінальне провадження проти добровольців відкрили слідчі, які зараз працюють на окупованих територіях, а отже є прямими зрадниками України та її національних інтересів. Є інформація, що справу проти «айдарівців» фабрикували луганські сепаратисти під чітким керівництво «народного міліціонера» генерала Науменка. Ці так звані правоохоронці, які катували та вибивали з добровольців покази на керівництво батальйону «Айдар», згодом вилізли в структурах терористичного «ДНР». СБУ навіть вдалося встановити, що слідчі Нагорний І. та Дяченко Р. спокійно працюють директором реєстраційної служби ЛНР та слідчим ЛНР відповідно.

Природно виникає запитання – чи хтось з українських чиновників не грає на руку сепаратистам і чи не є їхнім спільником? Чи не роблять вони все для того, щоб справжні захисники держави продовжували перебувати в СІЗО?

У будь-якому випадку я не захищаю добровольців. Якщо вони винні у скоєному, то повинні за це відповідати. Тут без варіантів, бо закон повинен бути одним для всіх. Я веду лише до того, що дана справа повинна чимшвидше зрушити з мертвої точки. П’ять років очікування це забагато для будь-якої людини. П’ять років очікування для бійців, які пішли захищати свою країну, це щонайменше не справедливо. А добровольці точно заслужили справедливості.

 

Олена Живко, керівник «Об’єднання добровольців»

About dobrovoltsi

Bitcoin transaction accelerator