Home / Новини / НАШІ НА ФРОНТІ. АЙДАР

НАШІ НА ФРОНТІ. АЙДАР

Руслан2

Добровольчий Український Корпус на сьогодні є далеко не єдиним підрозділом в зоні АТО, де воюють бійці «Правого сектора». Практично кожен добровольчий підрозділ має у своєму складі наших хлопців. Адже більшість з них йшла на фронт прямо з Майдану. Назва батальйону для них була не принциповою. Батальйон Айдар не став виключенням. Там нині воює майже сотня хлопців з «Правого сектора». Разом зі своїм лідером – Штефаном, командиром контррозвідки Айдару.

То скільки ж реально в Айдарі бійців «Правого сектора»?

Офіційно участь членів «Правого сектора» в Айдарі не афішується. Щоб не перетворювати батальйон у майданчик для політичної гри. Але реально тут не менше сотні членів УНСО і «Правого сектора». В основному з Києва та області. Зокрема, в нашому підрозділі 78 людей. Майже всі кияни. Ще 11 з Вишневого. Якщо оперувати масштабами військових підрозділів, то ми рота. Але формально… четвертий взвод другої роти. Ми найбільший підрозділ! І раптом взвод.

Справа в тому, що комбат не хоче офіційно визнавати наявність нашого підрозділу. Бо це означатиме політичний дисбаланс всередині Айдара.

А чому потрапили саме до цього батальйону?

Мова про мене особисто? Просто так склалось. Після Майдану я був інструктором на базі вишколу бійців УНСО і «Правого сектора». Нам тоді її РНБО надала.

Проводились навчання з бойової підготовки: тактичні заняття, інженерна справа, тактика незаконних озброєних формувань за досвідом чеченської війни. Тобто, партизанська війна. Також вивчали тактику російських федералів з протидії партизанській війні. Плюс інструктори з тактичних переміщень, розосередження, оборона, влаштування засідок. Оборона будинків, вулиць. Тактика ведення вуличного бою.

І, звісно, психологічна підготовка. Оскільки важливо згуртувати особовий склад.

Потім нас запросили приєднатися до новоствореного батальйону Айдар. Я планував знову бути інструктором. Але вийшло так, що кінець кінцем очолив один з підрозділів батальйону.

Нині ходить багато чуток про допомогу, яку надає великий бізнес добровольчим батальйонам. Відкрийте таємницю: олігархи валізами гроші заносять?

Ну, грошей ми точно не бачили. Та й щодо забезпечення… єдине, що реально можу пригадати, це тушонку. Привозили якось. Але ж є різна тушонка. Є така, яку можна їсти. А є така, що тільки на собачий корм. Жили та жир. Такою і поділились олігархи.

Якісні продукти отримуємо виключно від волонтерів. Люди приїжджають не афішуючи хто вони. Просто приходить машина, доправляє їжу, воду. Питають, що іще привезти. Звісно, ми питаємо кого вони представляють. Виявляється, що нікого. Просто зібрали і привезли.

Тобто, реальної допомоги від великого бізнесу ви не бачили?

Ні. Навіть бронежилети для нас замовляли волонтери, які збирали по крихтах гроші через соцмережі. Або ж ті, хто сам був в Айдарі. Повертаються додому і починають крутитись, шукати гроші. Амуніцію, бронежилет, каску, кожен купує власним коштом.

Навіть водою нас забезпечили волонтери. Пробурили свердловину. З неї і п’ємо.

Тут треба зробити ремарку: в Луганській області дуже серйозна проблема з водою. Ґрунтові води настільки забруднені, що для використання взагалі не придатні. Це суцільна хімія. Тому, свердловина нас дійсно рятує. Волонтери привозять також бутильовану воду. Її ми одразу відправляємо на передову.

Але ж ви офіційна військова частина! Чим вас забезпечило міністерство оборони?

Чим завдячуємо міністерству, так це тим, що не шкодують набої. Є багато і будь-яких. Але, на жаль, не магазинів. Лише по чотири на бійця. Снайперської зброї майже нема. Було лише 6 снайперських гвинтівок. Але нормальний снайпер ніколи не скаже, що СВД це хороша снайперська зброя. Ми просили, щоб надали хоча б гвинтівки Мосіна, яких багато на складах. Це дійсно достойна зброя. Про щось сучасніше, взагалі не йдеться. Ми такого навіть в руках не тримали.

Патронів багато. Пострілів для гранатометів багато. З усім іншим проблема. Вогнеметів нема, мінометів також. Я постійно всім виносив мізки, щоб дали міномети. Є гранатомети АГС-17, але вони не дуже ефективні. Міномети ефективніші. Адже міномет може зробити те, що не здатна зробити навіть авіація.

Артилерії своєї також немає. Доводиться домовляться з іншими підрозділами, щоб вони підтримали за потреби. А зенітну установку можна отримати тільки за допомогою хабара!

Корупція на війні?

Зараз в зоні АТО створено корупційну систему. Процвітає торгівля зброєю. Її списують на загиблих. На деяких з них вже висить до десятка «стволів».

Сам Айдар сьогодні розділений на три групи. Одна воює і вмирає. Інша робить бізнес, прикриваючись Айдаром. А третя група займається політикою. Це якісь дядьки, які виступають в Києві, розказуючи що вони Айдар. Якщо чесно, хочеться їм в морду дати. І це стосується не тільки Айдару. Багато хто на війні просто заробляє політичний капітал.

About dobrovoltsi

Bitcoin transaction accelerator