Home / Новини / Донецький аеропорт: кіборги вистояли, не витримав бетон…

Донецький аеропорт: кіборги вистояли, не витримав бетон…

Аеропорт

Війна за Донецький аеропорт, без сумніву увійде в українську історію як одна із найзапекліших та найдовших битв новітньої історії України. 242 дні. Саме стільки українські вояки вели протистояння за летовище із збройними терористичними угрупуваннями. Нині наші бійці утримують оборону інших будівель, які належать Донецькому аеропорту, а також регулярно ведуть бої за прилеглі села. Буквально сьогодні, в річницю виходу українських військових із аеропорту, із військових зведень знову чути про значну активізацію терористів власне на цій території.

DSC_6573
Львів 21 січня відзначив панахидою за загиблими на летовищі Донецька. Сьогодні на Личаківський цвинтар віддати належне героям прийшли їх бойові побратими, родини та просто небайдужі. В українську історію саме ці бійці увійдуть як «кіборги» – незламні та відважні вояки.

kep
Назвати точну кількість кіборгів, які досі лежать під бетонними завалами донецького аеропорту неможливо, каже один із наймолодших «кіборгів», боєць медичного батальйону «Госпітальєри» з позивним «Кобра».

Kobra

Медик-гранатометник Іван Кобринець став добровольцем одразу після Майдану. Не маючи закінченої медичної освіти, він не раз рятував життя побратимам. В аеропорті був близько місяця часу. «Пам’ятаю, ми вивезли одразу семеро поранених. Серед них як добровольці, так і солдати регулярної армії. Потім вивозили вже інші групи… Порахувати навіть приблизно не реально, бо і вони потрапляли під обстріли і самі вже потребували допомоги », – розповідає «Кобра». Згадує: сам чотири рази ледь не став “двохсотим” – то граната поруч зривалась, то стіна Донецького аеропорту падала просто на хлопця… Багато з тих, хто залишився під завалами цього летовища досі вважаються зниклими безвісти, саме тому достеменно не відомо, скільки хлопців загинули там.
Для медика-гранатометника «Кобри» один із найстрашніших моментів за час перебування в аеропорті – смерть побратима. «Скельд» помер у мене на руках. Загинув, рятуючи пораненого «Денді». У «Скельда» було поранення правої ноги і лівої руки, шия була пробита. Вони несли «трьохсотого», вдарив танк і його поранило осколками», – розповідає боєць. І додає – під уламками Донецького аеропорту було чимало «двохсотих». Ймовірно, деякі останки і досі там, тож «Кобра» готовий взяти участь у їх пошуку.

Kobra 1
Попри численні втрати з нашого боку, переконаний він, протистояння за Донецький аеропорт було аж ніяк не марним. Єдине, вважає «кіборг», його, як і стількох смертей, можна було уникнути. «Якби була команда не обороняти летовище як ми робили, а наступати на ворога, все було би по іншому. Ми би впоралися з «сєпарами». Але такої команди не було», – констатує боєць-доброволець.

DSC_6532

About dobrovoltsi

Bitcoin transaction accelerator