Home / Відео / Дмитро Ярош: «Нас стримує одне правило, яке сповідують українські націоналісти – «Не нашкодь»

Дмитро Ярош: «Нас стримує одне правило, яке сповідують українські націоналісти – «Не нашкодь»


Лідер «Правого сектора» комфортніше почуває себе в епіцентрі боротьби на Півдні держави, аніж в телестудії.  У цьому Дмитро Ярош зізнався вчора, під час прямого телемосту Львів-Київ. Говорив про методи боротьби із російською агресією, місію правосекторівців в гарячих точках держави. А ще зізнався – хоче, аби його хлопці зробили революцію у силових структурах.

Дмитро Ярош переконаний – прийнятий учора ВР “Меморандум порозуміння і миру” правильний, однак він жодним чином не вплине  на тих людей, які зі зброєю в руках сьогодні ведуть боротьбу проти України. «Тут головне своє слово і надалі мають говорити державні силові структури і ті добровольчі об’єднання, які зі зброєю в руках відстоюють свої міста, свої сім’ї. Як приклад можу привести батальйон Донбас, який вже сформований і вже діє на території Донецької області. Я знаю, що формуються другі і треті батальйони Донбасу. Вони мають стати основними гарантами територіальної цілісності нашої держави», – зазначив Дмитро Ярош. Та додав – бійці Правого сектора сьогодні  знаходяться в складі державний бойових структур. Схема проста – спершу проводиться мобілізаційний набір, потім – набраних бійців передають у державний силові структури, аби «не розводити отаманщини, махновщини». Головне, каже лідер «Правого сектора», аби цей процес  не виходив з-під контролю державних силових структур.

Росія має піти геть

Дмитро Ярош не бачить ворога безпосередньо у росіянах. Так, каже він, частина з них зомбована путінськими технологами, частина – перебуває в опозиції до влади. «Після анексії Криму і проведення спецоперацій на Сході України, Росія себе поводить як відкритий ворог. Маємо чітко розділяти Крим, Путіна, російську імперську політику і російський народ, який знаходиться або під впливом інформаційної пропаганди, або знаходиться і в опозиції до Кремля. Ми всі бачили великі демонстрації на підтримку України. Ми маємо зробити все для того, щоби Росія пішла геть з нашої землі. Якщо це можливо зробити у переговорний спосіб, треба це робити, якщо ні – вдаватися до інших, радикальніших», – каже лідер «Правого сектора».

Атмосфера на полі бою

Ще вчорашні вороги на Майдані сьогодні пліч-о-пліч захищають рідні землі. Екс-беркутівці сьогодні ділять із повстанцями Революції гідності і хліб, і воду. Як каже Дмитро Ярош, конфліктів фактично немає. «В зоні бойових дій, ані з працівниками СБУ, чи МВС чи інших силових структур конфліктів не відбувається. Ворог єдиний  і зараз говорити про те, що було декілька місяців тому не доводиться. Я противник того, щоб бійці «Альфи», які брали участь на Майдані по той бік барикад зараз були під пресом прокуратури. Вони воюють і доводять свою відданість Україні.  І кров’ю змивають ті гріхи, які вони , можливо, мали перед своїм народом.  І ми вдячні тим бійцям МВС, СБУ, збройних сил, які так само жертовно, як і наші хлопці борються за вищі ідеали», – вважає Ярош. Каже – нарешті народжується справжнє українське військо, українські силові державницькі структури.

Нові повстання

«Правий сектор» насторожений тим, що сьогодні відбувається на верхівці української влади. Незрозумілі призначення на високі посади вчорашніх ворогів Майдану, корупційні факти створюють плацдарм для чергових акцій протесту. «Нас стримує одне правило, яке сповідують українські націоналісти – «Не нашкодь». Є зовнішній ворог, є зовнішня агресія і ми розуміємо, що розкачавши ситуацію, ми можемо знищити  разом із владою і державу. Але ми розраховуємо на правильні висновки українців на виборах, ми  розраховуємо, що відбудеться повне перезавантаження за рахунок дострокових парламентських та місцевих виборів. Спробуємо йти політичними методами. Хоча я не виключаю – якщо будь-яка влада буде порушувати права і свободи українців, то люди повстануть», – прогнозує Дмитро Ярош.

Політична позиція

Після активної фази революції було прийнято рішення про створення політичної партії та Громадської організації «Правий сектор», проте розвитку цих структур завадила війна. Дмитро Ярош каже – серед його хлопців багато таких, хто готовий працювати в оновленій та очищеній силовій структурі держави. Проте чимало й таких, хто хоче займатись політикою « І ми їм таку можливість дамо. Дай Бог, настане мир, ми відразу ж повернемось до мирного життя. Вже так хочеться спокою, злагоди і мирного неба над головою», – зізнався Ярош.

Другий тур

Нараз у «Правого сектора» немає чіткого політичного плану дій у разі невиходу Яроша у другий тур президентських виборів. Жодних перемовин чи торгів організація не веде.

«Нам хочеться показати іншу якість політики, ніж вона була до цього. Не підкилимну, не фінансово вмотивовану. На даний момент ми не розглядаємо варіант підтримки когось з кандидатів якщо я не виходжу у другий тур. Саме найрейтинговіші, на наше переконання, не є тими людьми, за яких може «підписатися» «Правий сектор». Але я знаю інше – ніколи не говори ніколи. І зовнішня ситуація може змінитися, і відповідно, нам прийдеться приймати якесь рішення, та й всередині країни можливі певні речі. Ситуація міняється кожного дня і важко якісь довгострокові плани будувати. На цей момент  питання підтримки когось із кандидатів проводом «Правого сектора» не розглядалось.  Можливо, після 25 числа ми таке рішення і приймемо», – повідомив Дмитро Ярош.

Так, каже він, якщо колись і йтиметься про якісь преференції, то «Правий сектор» готовий оновлювати силовий блок. « Ми цього не приховуємо. У нас достатньо кваліфікованих спеціалістів, які можуть зробити революційні зміни на краще. Питання обороноздатності країни – це зараз питання № 1. Саме від нього залежить припинення російської агресії проти України і перетворення України на геополітичного гравця. На суб’єкта, а не об’єкта геополітики», – резюмував лідер правосекторівців.

Прес-центр Павого сектора

About dobrovoltsi

Bitcoin transaction accelerator