Home / Відео / Марта Хімяк: «Мої підписники стали рушійною силою у волонтерській діяльності…»

Марта Хімяк: «Мої підписники стали рушійною силою у волонтерській діяльності…»

Від Instagram-блогерки до волонтерства або як фітнес-тренерка зі Львова Марта Хім’як разом з друзями забезпечує українських бійців усім найнеобхіднішим – від свіжих фруктів до елементів захисту та автомобілів.

Марта, розкажіть, як так сталося, що з початком війни ви докорінно змінили свій стиль життя і стали волонтеркою. За трохи більше, ніж за рік, встигли передати на передову не лише величезну кількість продуктів харчування та найнеобхідніших речей, але й фактично десятки автомобілів, які рятували і продовжують рятувати життя нашим хлопцям:

Все дуже просто. З самого початку війни, мабуть, як і кожного українця, мене дуже боліла ця тема, не могла залишатися осторонь. Було важко дивитися на усе, що відбувається – як російські покидьки обстрілювали наші міста, як молоді хлопці були змушені залишати сім’ї та їхати на війну захищати нашу країну. Не могла змиритися з усвідомленням, що м’ясорубка, влаштована окупантами, забирає життя найкращих чоловіків, яким ще жити і жити. Тож ми з сім’єю з перших днів нападу вирішили включитися в допомогу війську, як волонтери.

Як ви збирали кошти на закупівлю допомоги для хлопців? Я знаю, що чи не основним майданчиком для цього стала ваша сторінка в Instagram…

Так, все вірно, я одразу кинула клич в Instagram і на нього почали відгукуватися перші небайдужі. Причому це відбувалося по-різному: хтось відправляв кошти, інші ж допомагали безпосередньо тими речами, які шукали на передовій, купували їх тут чи присилали з-за кордону…Чомусь найбільше запам’яталося, що в перші дні війни було холодно і ми шукали рукавиці, бо люди споруджували блок-пости, вийшли захищати місто, а стояти на морозі і в сирості було нереально. Крім того, це були якісь такі супутні речі. Скажімо, мікрохвильовка, щоб розігрівати їжу тощо. Також перші збори, які врізалися в пам’ять, це пластини до бронежилетів. Коли все стабілізувалося і потреби військових стали більш зрозумілими, взялися до закупівлі автомобілів.

Це переважно які автомобілі?

Різні. Здебільшого пікапи, які на фронті є дуже практичними у застосуванні, також швидкі допомоги, зараз передаємо спеціальну бронемашину.

На них ви також зуміли зібрати гроші через соцмережі?:

По-різному. Пригадую, що перший автомобіль, це було влітку, ми купили саме через пожертви людей, які були підписані на мою сторінку. Тоді придбали пікап, відремонтували його, пофарбували і відправили хлопцям… Після пікапу придбали швидку допомогу, яку також допомогли купити мої підписники.

Я так розумію, що ваша сторінка доволі популярна в Instagram?

Не можу сказати, що я великий блогер, але трішки підписників все ж таки є (сміється). Крім того маю багато знайомих інфлюенсерів, які відгукувалися на мої прохання та робили репости. Це суттєво збільшувало аудиторію і збори закривалися активніше.

Яка тематика вашого блогу?

Це легкі lifestyle теми. Також більшість людей знає мене, як фітнес-тренера та дієтолога. Колись я активно проводила фітнес-марафони та розповідала людям, як покращити своє здоров’я, на яку їжу слід робити акцент тощо… Зараз я змінила вид своєї діяльності, але коли починалася війна, то переважно займалася фітнес-тренерством і це стало мені у пригоді.

Тепер я розумію звідки взялася ідея постачати на передову свіжі фрукти для овочів… Розкажіть про ще одну свою ініціативу.  

Вона народилася минулого літа. Саме тоді в нас виникла ідея купувати та доставляти для військових фрукти, тому що всі добре знають, що на передову передають у великих кількостях м’ясо, крупи і все інше, але взагалі немає свіжих фруктів, а часто саме їх хлопці потребують найбільше. Це зрозуміло, бо коли адреналін, то хочеться води і чогось легкого. Тому фрукти – саме те, що їм потрібно – це вітаміни, енергія та сила.. Скільки такої продукції встигли відправити їм навіть важко сказати.

Хто у волонтерській діяльності допомагає вам найбільше?

Це мій тато. Моя найбільша підтримка і опора. Також маємо допомогу від Олени Живко, яка очолює «Об’єднання добровольців». Саме хлопці з цієї організації часто допомагають доставити усе необхідне у зону бойових дій, тобто беруть на себе логістичну складову. Коли Олена відвезла хлопцям першу партію фруктів, то розповідала пізніше, що бійці тішилися, як малі діти. Тоді ми переконалися, що на правильному шляху.

Щоб ви хотіли побажати нашим хлопцям?

Перемоги. Звісно, що перемоги і сил, щоб чимшвидше розбити ворога. Ми всі виснажені війною, але переконана, що залишилось не довго і Росія дуже швидко впаде. Вони хотіли знищити нас давно, ця війна є лише продовженням столітніх загарбницьких апетитів, але в рашистів нічого не вийде. Якщо вони не могли дати ради з хлопцями з лісу, з УПА, то тепер, коли нас підтримує увесь світ, в московитів шансів просто немає…

Сьогодні Марта Хімяк передала на потреби ЗСУ транспортний засіб ІВЕКО – авто яке зайняло свою нішу між джипом та вантажівкою. Такі Івеко почали виготовляти наприкінці 80-х, машина може вмістити до 10 осіб десанту, такі авто часто використовують в Італійській армії.   

 

 

 

About dobrovoltsi

Bitcoin transaction accelerator