Home / Без категорії / Трагедія Саліни: «Об’єднання добровольців» віддало шану знищеним українцям

Трагедія Саліни: «Об’єднання добровольців» віддало шану знищеним українцям

Сьогодні, 30 червня, в урочищі Саліна, що на Старосамбірщині, бійці та активісти «Об’єднання добровольців» вшанували жертв масових вбивств політв’язнів. Тут у 1941 році катами НКВС було страчено близько 3600 чоловік. Це були політичні в’язні, здебільшого українська інтелігенція, яких напередодні пригнали до урочища з Перемишля. Це були не члени патріотичних організацій, а звичайні студенти, вчителі, священики, бізнесмени – тобто еліта, яка потенційно могла складати сталінському режиму небезпеку. Згодом серед знищених в’язнів виявили і дітей. Катами було прийнято рішення «тилізувати» всіх. Так Саліна стала величезною братською могилою для тисячі українців, які не вгодили радянським ідолам.

Знищені комуністами переважно були арештантами, які відбували покарання у довколишніх тюрмах. Відступаючи перед натиском німецьких військ «енкаведисти» не мали змоги евакуювати їх, а залишити живими не хотіли.

Людей звозили на вантажівках, а також провадили до місця страти в довжелезній колоні. Поблизу ям, де колись знаходилися соляні шахти, українців розстрілювали, або ж добивали прикладами автоматів. Коли ж не вистачало набоїв, то кати вбивали засуджених дерев’яними молотами. Згодом закривавлені знаряддя вбивств знаходили на місці страти. Аби заглушити передсмертні зойки, на місці увесь час працювали двигуни важкої техніки.

За свідченнями очевидців, соляна шахта до верху була забита трупами. Це при тому, що її глибина сягала понад 100 метрів, а діаметр становив 5 метрів.

Коли совєти відступили, то люди кинулися до шахт, аби відшукати своїх родичів та близьких. Вони побачили страшну картину: яма була доверху забита трупами. Мертві тіла також лежали поблизу на поверхні. Багато з них були такі понівечені, що впізнати замордованих було годі.

 «Німці швидко знайшли замасковану дерном шахту, — згадував очевидиць тих подій Йосип Мешкало. — Відкрили люк – вдарив нестерпний сморід. Тоді зігнали місцевих євреїв. Одні кажуть 100, інші – 200 чоловік. Ті витягували тіла і складали для опізнання. На самому верху наповненої шахти лежало тіло молодої жінки з відрізаними грудьми і розпоротим животом, а коло неї шестимісячне немовля».

 Загалом під час кривавого червня 1941 року, коли радянські війська відступали із Західної України, у Львові, Тернополі, Івано-Франківську та інших містах вони закатували 22 тисячі осіб.

Ми повинні пам’ятати про злочин, який зробили комуністи і ворога, проти якого наші хлопці зараз воюють на сході країни. З тих пір пройшло 78 років, але як бачимо, нічого не змінилося. Кремлівський звір знову показує свої ікла, він готовий знову вбивати і катувати українців. Та зараз Україна окріпла і ми не дозволимо червоній заразі знову прийти на наші землі.  

 

About dobrovoltsi

Bitcoin transaction accelerator