Home / Новини / Добровольці VS українська влада: п’ятий рік без визнання

Добровольці VS українська влада: п’ятий рік без визнання

Українська влада ніколи не відрізнялася надмірною прихильністю до бійців-добровольців. Це сповна відчули на собі не лише хлопці, які пішли боронити Україну першими, ще в 2014-му році, але й ті, хто доєднався до добровольчого руху значно пізніше.

Ситуацію добре ілюструє офіційний статус, який вони мають, а точніше – його відсутність. На п’ятому році війни з Росією жоден український доброволець на рівні держави так і не визнаний учасником бойових дій, а отже не має жодних соціальних гарантій.

Підтримки від держави катма, зате маніпуляцій і брехні вдосталь. І останні дії можновладців добре цьому свідчення цьому. Та про все за порядком.

Ще десятого жовтня минулого року у Верховній раді було зареєстровано законопроект №7190 про визнання добровольців учасниками бойових дій. Його розробляли не чиновники і не політики, а самі ж бійці. Не дивно, що такий крок одразу підтримали усі добровольчі батальйони України. Та прогнозовано на ініціативу воїнів влада закрила очі, а сам законопроект, навіть не читаючи, відклали вбік.

«Від дня, коли наш законопроект зареєстрували у Верховній раді, — говорить волонтер Олена Живко, — пройшло дуже багато часу, але нічого так і не змінилося. Багато добровольців уже загинуло, так і не дочекавшись визнання, хлопці пройшли через пекло, деякі з них повернулися додому з жахливими пораненнями. Та не дивлячись на це влада не вдарила і пальцем об палець, аби якось допомогти їм чи підтримати.

Натомість, голова Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій та АТО Олександр Третьяков, який і мав би розглянути документ, зробив вигляд, що його просто не існує.

Зате зовсім нещодавно він зареєстрував свій законопроект, який виглядає як жалюгідна калька нашого. Дуже дивно, але за ним статус учасника бойових дій мають отримати лише ті добровольці, які воювали у 2014-2015 роках. Нібито у 2016, 2017 чи 2018 роках хлопці не продовжують проливати свою кров за Україну! Чи може для Третьякова війна уже закінчилася?

Більше того, автори законопроекту вимагають від добровольців такий пакет документів, який їм ніколи в житті не зібрати, а їх самих називають волонтерами! Волонтерами! Мабуть вони усі, включно з президентом, забули що саме ці «волонтери» не пустили в країну ворога і по сьогоднішній день дають змогу сидіти їм у м’яких кріслах…»

Відтак, бійці та волонтери вимагають від влади без змін прийняти законопроект №7190, який розробили саме добровольці, а Олександрові Третьякову попросити вибачення у воїнів за те, що він прирівняв їх до волонтерів.

Також вони закликають владу припинити маніпуляції довкола питання добровольців. Мовляв, визнання їхнього статусу це не привід для політичного піару чи нарощування власних рейтингів.

 

 

About dobrovoltsi

Bitcoin transaction accelerator