Home / Новини / Правий сектор вшанував студентів, які 94 роки тому зупинили біля Львова армію Будьоного

Правий сектор вшанував студентів, які 94 роки тому зупинили біля Львова армію Будьоного

318 молодих львів’ян, серед яких поляки, євреї та українці. Саме стільки життів під селом Задвір’я забрала армія Будьоного, коли проривалась до Львова. Велику жертву, яка дозволила вберегти місто Лева від більшовицького чобота, було принесено 17 серпня 1920 року. Роковини з того часу на місці бою минулої неділі відзначили активісти «Правого сектора» Львівщини.
Самопожертва молодих юнаків не була марною – вони зупинили на два дні наступ більшовиків. За той час для оборони Львова підтягнули польські резерви, тож більшовицький наступ було зупинено і вже з 20 серпня польське військо розпочало витісняти більшовиків з Галичини.
«Відвага студентів дала змогу відтягнути наступ. За цей час було перекинуто війська з-під Варшави під Львів. І саме завдяки цим студентам Львів не був захоплений. Ми маємо пам’ятати, що саме поляки є для нас тим братнім народом, з яким ми маємо воювати проти навали більшовизму, цього імперіалізму, який наступає на наші кордони зі Сходу», – зазначив під час вшанувань активіст «Правого сектора» Юрій.
Батальйоном, який відважно боронив галицьку землю від москаля командував поляк Болеслав Зайончковський. Левову частку юних студентів-бійців також становили поляки. Їх нащадки щороку відвідують Задвір’я та вшановують героїв-земляків.
«Кожного року сюди приїжджають поляки та відзначають цей день. Звичайно, в історії між Польщею та Україною, однак сьогодні ми перебуваємо в досить таки добрих відносинах. Завжди треба пам’ятати тих людей, які зі зброєю в руках захищали українську землю», – зауважив Тарас Дума, сільський голова Задвір’я.

About dobrovoltsi

Bitcoin transaction accelerator