Home / Новини / Корупціонери в погонах: чи буде покарано посадовців Міноборони?

Корупціонери в погонах: чи буде покарано посадовців Міноборони?

Резонансні афери, корупційні скандали, розграбовування державного майна –  і все під покровом Міністерства оборони України. За старої влади це все було під грифом «цілком таємно»,  нова – обіцяє бути більш прозорою . Ми чекаємо на обіцяні кадрові зміни, боротьбу з корупцією, а найголовніше,  щоб хабарники сиділи за гратами!

Ми вирішили нагадати про скандальні справи корупціонерів в пагонах, які досі чекають свого логічного завершення .

30 000 доларів за  ятки на ринку і це лише перший транш, який мали заплатити одесити військовим посадовцям.  Річ у тому, що Міністерство оборони володіє ділянкою землі  на вулиці Рожевій, в Одесі, де знаходиться відомий ринок «7-й кілометр».  Тут розміщено   50 контейнерів. І військові чиновники уже протягом багатьох років вимагають – і отримують! – хабарі від підприємців – орендарів.  Але з часом посадовці Міноборони знову перепродають право оренди, вже іншим бізнесменам. Якщо ти проти –  плати більшу суму.

Цього року  терпіння одеситів увірвалося, і корупційна  схема похитнулася.  В Києві, під час передачі хабаря двома підприємцями, правоохоронці затримали Сервіна Якубова, який виступав посередником та є фігурантом багатьох кримінальних справ пов’язаних з шахрайством та Сергія Остапенка, заступника начальника відділу юридичного департаменту міністерства оборони. Військовою прокуратурою Дарницького гарнізону розслідується кримінальне провадження за ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 369-2 («Зловживання впливом»)  та  ч. 4 ст. 190 («Шахрайство») Кримінального кодексу. Досудовим розслідуванням встановлено, що Остапенко діяв за вказівкою начальника  юридичного департаменту Міноборони Валерія Коваля, який в свою чергу такі справи узгоджує з начальником управління майна та ресурсів Генштабу Олександром Бікчантаєвим.

І?… поки що все. Справа тягнеться з початку лютого цього року.

100 мільйонів гривень – сума збитків, що завдали державі дії чиновників Мінооборони  при закупівлі речового майна для військовослужбовців.   Відтак, влітку цього року були закуплені 20 тисяч бронежилетів, більшість з яких прострілюються, 100 тисяч комплектів військової форми, які не відповідають технічним вимогам  і 300 наметів, які не можуть бути використані за призначенням. Ця справа – не лише спроба збагатитися за рахунок державних закупівель, а й пряма загроза життю та здоров’ю наших військових, адже як з’ясувало Бюро розслідувань високопосадовці знали, що бронежилети браковані.

Через цю справу  велику партію військового майна заарештували , проводяться численні експертизи. Мінооборони заборонили проводити закупівлі. Суди знову затягуються. Допоки Бюро розслідувань шукає всіх причетних до справи, наші солдати на передовій чекають на нові бронежилети. І покарання тих, хто поставив під загрозу їх життя.

37 мільйонів гривень  настільки «нагріли» нашу державу під час будівництва військового містечка  на полігоні Широкий Лан у Миколаївській області.  Як повідомляє Державне бюро розслідувань: «Причиною  таких збитків стало недбале ставлення до служби військовослужбовця  Головного квартирно-експлуатаційного  управління Збройних сил України.»

Об’єкт будівництва повинні були  здати в експлуатацію ще в 2018 році, зведення гуртожитків для солдатів проходило під патронатом самого Петра Порошенка, на це з держбюджету виділили 135 мільйонів гривень, однак більшість робіт ще й досі не виконано.

Вже рік  минув з того часу, як цією справою займається Державне Бюро розслідувань, проте  Олег Галушко, начальник Головного квартирно-експлуатаційного управління Збройних сил України і надалі при посаді.  А хто ж поніс за це відповідальність?  А військова прокуратора  Миколаївського гарнізону Південного регіону України відкрила кримінальне провадження за фактом недбалого ставлення посадовців військової частини №А0501 до служби, що полягає в незабезпеченні умов проживання на території полігону.  І хто ж тут крайній?

Вище наведено лише кілька гучних  кримінальних справ, в яких фігурують високопосадовці Міністерства оборони України. Насправді їх набагато більше. За попереднього Президента  це  замовчувалося, а що зараз?

Андрій Загороднюк, новопризначений Міністр оборони, як кваліфікований юрист та фінансист чітко бачить, як викорінити корупційну складову з військового середовища.  Кілька днів тому  в інтерв’ю для resonance.ua він зазначив: « Корупція всіх вже дістала. Час вирішувати це питання. Є всі органи, які необхідні для закриття питання. Ми подаємо закон про військову поліцію, сподіваємося, він пройде. Потрібна нова антикорупційна програма – її треба переписувати. Тобто залишилася тільки політична воля йти до кінця в цих питаннях, і вона є. Ми повинні аналізувати технічні умови, тендери, звітність, облік просто для того, щоб знизити ризики. Це – системна робота. Плюс розслідування конкретних справ.»  Але скільки часу знадобиться на те, щоб втілити цей проєкт в життя? Чи готові чекати солдати на передовій та українці в тилу, зважаючи на те, що рівень довіри до Міноборони, як в перших, так і в других, вже близький нулю.

 

About dobrovoltsi

Bitcoin transaction accelerator