Home / Новини / Вшанування достойника втретє відродженої «Просвіти» Олександра Волощук

Вшанування достойника втретє відродженої «Просвіти» Олександра Волощук

У рамках заходів, що проводить Рівненська «Просвіта» до Дня Незалежности, 15 серпня цього року по вулиці Льонокомбінатівській, 19 у Рівному було встановлено і освячено меморіальну дошку одному з перших просвітян утретє відродженої «Просвіти» (вересень 1989 року) Олександру Волощуку.
Заснування Рівненського міського осередку товариства шанувальників української мови, ініціатива надання українській мові статусу державної, збір підписів, заснування ТУМу та Народного руху в інституті «Рівнеагропроект», упровадження перших проектних матеріалів українською мовою, створення рукопису російсько-українського словника з будівельної термінології, організація курсів вивчення української технічної мови серед проектантів, становлення недільної школи «Просвіта» в Рівному, викладання курсу «Загальна церковна історія», управління Народним університетом «Просвіта», невтомна праця в рівненському відділенні Всеукраїнського громадського об’єднання «Україні – Помісну Українську Православну Церкву», дослідження голодоморів, авторство книг та публікацій у місцевій пресі з питань церковно-державних відносин, історії та культури України – це лише частина тієї великої сподвижницької праці пана Олександра, яку, на перший погляд, не здатна осилити одна людина. А він зміг, бо жив та дихав разом з Україною, болів її болями та горів її боротьбою.
Побратими та посестри, небайдужі громадяни Рівного цього серпневого світлого ранку напередодні відзначення тридцятиріччя Незалежности України стали учасниками відкриття меморіальної дошки Олександру Волощуку, невтомному просвітянину, сподвижнику, побратиму.
Біля меморіальної дошки – прапор Рівненської «Просвіти». Відкривають дошку дружина пана Олександра – Ганна, сини Назар та Юрій, просвітяни Роман Коваль, Мирослава Косарєва. Звучить гімн у виконанні Назара Волощука, члена Національної спілки кобзарів України та всіх присутніх на відкритті.
Освячення меморіальної дошки здійснює секретар Рівненської єпархії Православної церкви України протоієрей отець Сергій Лучанін.
«Лиш храм збудуй, а люди в нього прийдуть». Храм, що зветься Україна, пан Олександр невтомно будував упродовж усього життя. Завжди стояв на сторожі не лише українського, а й Божого слова. Напевне, талант, як Божий промисел, передавався генетично, адже виріс у священницькій родині, тому невтомно захищав віру православну українську та вболівав за неї. Чарівна та щедра Дубровиччина, звідки родом, обдарувала і талантами, і мудрістю, і незламністю духу. Яким він був? Про це розповідали ті, хто пліч-о-пліч із ним боровся, кого надихав, з ким ділився життєвою мудрістю, ті, хто береже світлу пам’ять про пана Олександра та продовжує його справу: Роман Коваль, керівник рівненського відділення ГО «Об’єднання добровольців», заступник голови Рівненського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, Роман Омельчук, просвітянин, український політик, народний депутат України другого скликання.
Своїми спогадами про невтомного просвітянина поділилися письменник Євген Шморгун, член обласного правління «Просвіта», двоюрідний брат Олександра Волощука Тарас Житинський, український співак, музикант, вокаліст, автор пісень, лавреат фестивалів «Червона рута – 91», «Тарас Бульба» (1994 рік). Він виконав улюблену повстанську пісню пана Олександра. Про співпрацю у «Просвіті» згадували Микола Федоришин, посестри-просвітянки Тетяна Піяр та Тетяна Редюк.
Із заключним подячним словом виступила Мирослава Косарєва, заступник голови Рівненського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, згадала й тих, хто фінансово долучився до виготовлення меморіальної дошки: Романа Коваля, керівника рівненського відділення ГО «Об’єднання добровольців» та членів правління обласного товариства «Просвіта», з якими багато років пліч-о-пліч працював Олександр Волощук.
Шануймо пам’ять, бережімо здобуте кров’ю та працею борців-героїв, будьмо достойними нащадками таких, як пан Олександр Волощук. З пам’яттю про героїв, з вірою в Бога, з Україною в серці борімося – поборемо, і правда буде за нами! Слава Україні!

About dobrovoltsi

Bitcoin transaction accelerator